Tuesday, November 23, 2010

Tiga Kem untuk pelajar sempena cuti sekolah

Ditulis oleh WADIASSOFI JAAFAR


ALOR SETAR - Kerajaan Negeri mengambil inisiatif menganjurkan tiga kem cuti sekolah khusus untuk pelajar dan lepasan pelajar bagi tujuan membangunkan sahsiah diri.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Badan-Badan Bukan Kerajaan, Pembangunan Insan, Sains dan Inovasi serta Teknologi Maklumat serta Komunikasi, YB. Dr. Ismail Salleh, tiga kem yang dianjurkan setiap tahun itu mendapat sambutan di luar dugaan apabila jumlah permohonan melebihi daripada sasaran.

Setakat ini, penyertaan sudah hampir penuh dan sebab itu, kita menganjurkannya setiap tahun bagi membolehkan pelajar lain berpeluang mengikuti program ini. Malah, ibu bapa amat berpuas hati dengan perubahan pada anak mereka setelah selesai mengikuti kem ini,” ujarnya.

Beliau berkata, Kem Anak Soleh (KAS) terbuka kepada peserta berumur 11 hingga 12 tahun yang diadakan di empat sekolah melibatkan 1,000 peserta.

Dr. Ismail menjelaskan, sekolah terbabit ialah Sekolah Rendah Islam Darul Ulum (SRIDA) di Alor Setar, Sekolah Menengah Agama Zubaidiyah di Merbok, Sekolah Rendah Integrasi Faizin (SAIF) di Guar Chempedak dan Sekolah Menengah Baqiyatus Solehat di Langkawi.

Kem Bina Insan (KBI) pula khusus untuk pelajar berumur 13 hingga 15 tahun melibatkan 500 peserta dan tiga sekolah terbabit ialah Sekolah Menengah Agama Yayasan Khairiah di Kupang, Sekolah Menengah Islam Darul Ulum di Pokok Sena dan Sekolah Menengah Baqiyatus Solehat di Langkawi,” katanya.

Beliau memberitahu, kedua-dua kem tersebut akan diadakan serentak bermula 22 hingga 25 November 2010.

Dr. Ismail menjelaskan, Kem Bina Sahsiah (KBS) pula memberi tumpuan kepada peserta berumur 16 hingga 18 tahun iaitu pelajar lepasan Penilaian Menengah Rendah (PMR) melibatkan 280 peserta yang diadakan di Sekolah Menengah Islam Darul Ulum, Pokok Sena.

Kita mahu remaja di negeri ini mengenal dan mengetahui kewajipan menunaikan solat selain cuba memupuk nilai kasih sayang pada diri mereka dan pada masa yang sama, menanam nilai kasih sayang kepada kedua ibu bapa dan keluarga termasuk menghargai masa depan mereka,” ujarnya.

Tambahnya, kem ini berjaya melahirkan generasi yang mampu menyeimbangkan hal duniawi dan ukhrawi sebagai pilihan jalan hidup peserta.

KBS diadakan dua kali setahun sejak 2008 dan pihak kami memperbanyakkan KBI dan KAS kerana ada permintaan yang tinggi daripada waris. Dengan adanya permintaan yang tinggi itu, kami akan adakan KBI dan KAS untuk siri kedua pada cuti sekolah ini,” katanya.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai kem ini, bolehlah menghubungi Sekretariat Pembangunan Insan di talian 019-5909733 atau layari blog:

baca lagi...

Saturday, November 6, 2010

Ketepikan Fahaman Politik,bantu mangsa Banjir

TUANKU ABDUL HALIM bertanya khabar kepada salah seorang mangsa banjir di pusat pemindahan banjir di Alor Setar.


ALOR SETAR, 6 NOV:
Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah bertitah agar semua pihak mengetepikan fahaman politik dan tampil membantu demi kepentingan seluruh rakyat negeri yang terjejas teruk akibat bencana banjir.

"Beta berasa amat dukacita di atas kejadian bencana banjir yang telah melanda seluruh rakyat negeri Kedah yang tercinta ini, tapi beta percaya ada hikmah di sebalik semua ini.

"Marilah kita sama-sama bersyukur atas nikmat Allah dan yang penting sama-sama mengambil iktibar dan merenung serta memikirkan hikmah di sebalik kejadian ini," titah baginda.

Memetik laporan Bernama, pada majlis tersebut baginda turut mengumumkan sumbangan RM500,000 daripada hasil zakat negeri, serta berkenan mengurniakan sumbangan peribadi RM100,000 kepada kerajaan negeri untuk membantu mangsa banjir di Kedah.

Terdahulu Sultan Kedah dan Sultanah, Tuanku Haminah Hamidun berangkat melawat rakyat jelata yang terlibat dengan bencana itu di pusat pemindahan di Stadium Suka Menanti di sini.

Turut berangkat mengiringi baginda berdua ialah puteri bongsu yang juga Pengerusi Yayasan Sultanah Bahiyah (YSB) Datuk Seri Tunku Puteri Intan Safinaz. Hadir sama Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak.

Sultan dan Sultanah Kedah meluangkan masa hampir sejam bersama rakyat jelata di pusat pemindahan itu, sebelum berangkat ke Wisma Darul Aman untuk taklimat khas banjir.
baca lagi...

Thursday, November 4, 2010

Kematian suami YB Ustazah Hajjah Ashah Bt Ghazali (ADUN MERBAU PULAS)


Seluruh kepimpinan PERSATUAN MAHASISWA DARUL AMAN (PERSADA) dan mahasiswa-mahasiswa Negeri Kedah mengucapkan setinggi-tinggi takziah kepada YB Ustazah Hajjah Ashah Bt Ghazali, EXCO Kerajaan Negeri Kedah dan juga Ahli Dewan Undangan Negeri Merbau Pulas di atas kematian suaminya,Cikgu Ramli.

"Kullu nafsi zaa-iqat al-maut..."
"Setiap yang bernyawa PASTI akan merasai mati..."
(Surah Ali-Imran : 185)

baca lagi...

Saturday, October 16, 2010

Cerita Di Sebalik Negara Berpendapatan Tinggi

Kerajaan pimpinan PM Dato' Seri Najib Tun Razak telah membentangkan dan melancarkan sebuah program pembangunan yang 'agak besar' baru-baru ini (Bajet 2011) kerana mahu menjadikan negara Malaysia sebagai sebuah negara berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020 yang mana ketika itu Malaysia akan tergolong dalam kategori negara maju.

Menjelang tahun 2020, keluaran dalam negeri kasar (KDNK) per kapita negara dijangka akan berada pada tahap RM46,000 (US$15,000) berbanding dengan RM23,000 (US$7,500) pada tahun 2010.

Selama beberapa Pelan Rancangan Malaysia, kerajaan merupakan penggerak kepada pembangunan ekonomi negara tetapi apabila Najib menyedari bahawa kerajaan tidak lagi mengetahui semuanya dalam banyak hal pembangunan ekonomi, maka kali ini pihak swasta akan diberi penghormatan untuk menjadi kepala keretapi. Pihak swasta adalah drebar kepada pembangunan ekonomi untuk 10 tahun mendatang ini. Selama ini juga, negara telah membangun dan antara hasilnya ialah berkurang dengan banyaknya golongan miskin tegar, munculnya golongan pertengahan Melayu dan banyak simbol kejayaan tersergam indah didirikan seperti Menara Petronas, Putrajaya, Formula One, KLIA, banyaknya kenderaan di mana-mana saja dan lebuhraya-lebuhraya PLUS.

Namun di sebalik kejayaan itu muncul ironi seperti ketidakseimbangan dari segi pendapatan antara dan intra kaum. Tambahan lagi, struktur antara kelas elit dan golongan bawahan semakin runcing. Sejak Merdeka pada tahun 1957, kelompok 20% teratas telah meraih manfaat dari pertumbuhan ekonomi berbanding 40% kelompok terbawah.

Majlis Penasihat Negara (NEAC) mengakui bahawa kelompok terbawah mengalami purata pertumbuhan pendapatan paling perlahan dan menerima kurang dari RM1,500 sebulan pada tahun 2008. Aliran pendapatan sepanjang 10 tahun lalu menunjukkan bahawa hampir 34% daripada 1.3 juta pekerja memperolehi kurang RM700 sebulan sedangkan garis kemiskinan adalah RM720 sebulan.

Sementara itu negara dengan jumlah penduduk seramai 27 juta orang telah berjaya menghasilkan seramai 22 orang bilioner.Bolehkah kelompok berpendapatan rendah ini menikmati kenaikan pendapatan berlibat ganda dalam tempoh 10 tahun mendatang melalui program yang digerakkan oleh swasta?


'Hidangan' Projek Mega

Pihak swasta yang ideologi dominannya adalah membuat sebanyak mungkin keuntungan melalui kemudahan yang dibekalkan kerajaan telah mengeluarkan pelbagai rencana untuk menjalankan program transformasi kerajaan (PKT) ini.

PKT memerlukan pelaburan sebanyak RM1.4 trilion bagi tempoh 10 tahun. Pihak swasta akan melabur sekitar 60%, dan 32% lagi dari syarikat berkaitan kerajaan (GLCs) dan 8% bakinya dari kerajaan. Kerajaan menyumbang paling minimun pada era pembangunan 10 tahun akan datang ini.

PTK dikatakan akan melahirkan 3.3 juta pekerja mahir. Ia mengandungi 131 'entry points projects' (EPP) dan 60 peluang peniagaan. Kerajaan yakin bahawa jika pertumbuhan ekonomi berada pada 6% setahun sehingga tahun 2020, besar kemungkinan matlamat PTK akan berjaya.

Bagaimanapun bolehkah kita mencapai pertumbuhan ekonomi dalam keadaan ekonomi dunia kini yang masih tidak menentu? Sejak Merdeka, KDNK pada harga sebenar meningkat 6.5% setahun bagi tempoh 1957-2005.

Rancangan Malaysia ke-8 mensasarkan pertumbuhan ekonomi sebanyak 7.5%, namun yang dicapai adalah 4.5% manakala pada RMK9 sasaran pertumbuhan ekonomi sebanyak 6% tidak menjadi kerana mencapai 4.2%.

Justeru purata pertumbuhan bagi tempoh 10 tahun (RMK8 & 9) adalah kurang daripada 5%. Maka terjaminkah pertumbuhan ekonomi kita boleh mencecah purata 6% sepanjang 10 tahun mendatang ini memandang kemungkinkan akan berlakunya curam berganda (double-dip recession) di Amerika Syarikat (AS)?

Peluang terjadinya fenomena curam berganda adalah 20% mengikut ramalan para penganalisis ekonomi dunia. Jika berlaku, pasti pertumbuhan ekonomi kita turut terjejas kerana kita bergantung banyak sangat terhadap eksport ke AS.

Seperti yang kita sedia maklum, pihak swasta lebih cenderung menjalankan projek mega atau raksasa. Mereka akan mengeluarkan kertas cadangan mulus dan mengkagumkan bagi menyilaukan rakyat dan pemerintah yang projek-projek mereka sememangnya adalah demi kesejahteraan rakyat. Apakah benar bagai dikata?


Salah satu projek mega itu ialah projek Mass Rapid Transit (MRT) bernilai RM43 bilion di ibu negara yang akan dipertanggungjawab kepada syarikat Gamuda-MMC. MMC adalah syarikat milik Syed Mokhtar Al-Bukhary, seorang kroni kuat pemerintah.

Beliau pun mempunyai hasrat hendak mengambil alih syarikat PLUS, milik kumpulan UEM dan membeli sebidang tanah milik Institut Penyelidikan Getah (RRI) di Sungai Buloh.

Selain itu PTK becadang membina sebuah storan minyak mega di Singapura, sebuah projek judi di Sabah, projek pengindahan Sungai Klang di luar Kuala Lumpur dan membangun beberapa pasar raya mega di China dan Vietnam. Kita boleh mempersoalkan apakah projek-projek itu lebih bersifat meransang ekonomi atau projek yang sepatutnya membawa kepada transformasi yang diingini?

Apakah dengan kejayaan projek-projek berkenaan akan berlaku transformasi terhadap, misalnya, mutu pendidikan tinggi kita? Apakah kemahiran atau skil pekerja-pekerja kita akan turut melalui peningkatan? Atau membantu golongan majoriti memegang ekuiti?

Andainya kroni pemerintah itu membangunkan hartanah manakan adakah rakyat majoriti yang mampu membelinya dengan harga sebuah penempatan yang berada di luar kemampuan kewangan mereka?

Sehingga kini cuma 28% daripada tenaga kerja kita berada dalam kategori pekerjaan skil tinggi. Majoriti pekerja kita memiliki kelulusan SPM dan ramai di antara mereka berada dalam kerjaya pekeranian.

Tambah lagi, apakah ia akan membawa kepada isu perkauman negara semakin membaik atau akan terjadinya banyak reformasi terhadap institusi yang menjadi tiang seri demokrasi seperti kehakiman, kepolisan, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM), Suruhanjaya Pilihan Raya dan banyak lagi.


Rasuah dan Ketirisan?

Satu hal amat ketara ialah tiadanya catatan yang PTK akan menangani isu rasuah dan ketirisan program tersebut dilaksanakan. Jadi salah satu pemacu utama yang harus digerakkan adalah untuk menguruskan ketirisan dan pembaziran dalam perlaksanaan bajet. SPRM ada melaporkan hampir 60% daripada projek kerajaan di Sarawak mempunyai ketirisan.

Ketirisan, keberkesanan, pembaziran, kurang integriti dan korupsi semua ini akan meningkat perbelanjaan pada ruang yang tidak perlu. Mungkin dalam peranan ini perlu ditekankan bahawa NGO/badan-badan dalam gerakan madani dapat memainkan peranan yang lebih sebagai kuasa ketiga kepada negara dalam hal ini, bukan sahaja pengkritik tetapi sebagai rakan/mitra dalam pembangunan negara.

Masakan tidak, Bajet 2011 harus juga mengambil pendirian tegas dan mempunyai kemahuan politik yang tinggi terhadap menghapus/mengurangkan gejala ketirisan yang sebenarnya menggagalkan pencapaian sosio-ekonomi rakyat terbesar, majoriti negara, iaitu orang Melayu.

Contohnya peruntukan sebanyak RM52 bilion selama beberapa Pelan Rancangan Malaysia sebelum ini untuk ekuiti orang Melayu telah hangus di udara dan menjadikan orang Melayu masih memegang lebih kurang 2-3% ekuiti. Jika tidak impian kerajaan melihat ekuiti orang Melayu sebanyak 30% sudah tercapai. Ketirisan sebanyak RM28 bilion berlaku setiap tahun. Contoh lain adalah gejala rasuah yang sudah terbatin (internalised) dalam budaya sosio-ekonomi/pengurusan/transaksi projek-projek besar/mega.

Maka itu pastikan gejala rasuah tidak menyusup dalam 131 EPP dalam program transformasi ekonomi. Jika tidak, kita akan balik pada asal dan keadaan yang majoriti rakyat Malaysia cuma dapat menggigit jari saja atau mendiami dalam perumahan yang sempit yang mengakibatkan mutu pelajaran anak-anak mereka merosot dan menjadi semakin miskin kerana harga barangan makanan dan keperluan asas semakin tinggi.

Kesenjangan dalam banyak segi boleh mudah membangkitkan sentimen perkauman. Golongan opotunis akan mengambil kesempatan, kononnya membela mereka tapi struktur bobrok pembangunan masih disayangi dan dikekalkan. Sistem pentadbiran negara yang lebih mementingkan kesejahteraan elit daripada rakyat majoriti semua kaum akan berterusan melainkan pentadbiran baru mengambil alihnya.

Pentadbiran Najib yang sarat dengan slogan melebihi lima mantan Perdana Menteri sebelum ini seperti 1Malaysia: Rakyat didahulukan dan pencapaian diutamakan, PTK/GTP, MEB/NEM, KPI, SRIs, NKEAs tidak ke mana melainkan mungkin memfantasikan rakyat Malaysia..lalai dalam buaian angka-angka berbilion ringgit!!

baca lagi...

Thursday, September 23, 2010

KEMERIAHAN HIMPUNAN AIDiLFITRI BELIA DAN MAHASISWA 1431h


ALOR SETAR – Himpunan Aildilfitri Belia dan Mahasiswa telah diadakan pada hari raya ketiga iaitu menjadi satu program tahunan untuk menghimpunkan semua belia dan mahasiswa di seluruh negara tidak terkecuali pelajar-pelajar yang merantau di luar negara. Peluang ini tidak dilepaskan kerana lebih 1000 orang belia dan mahasiswa dapat bertemu secara langsung dengan Menteri Besar Kedah, YAB Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak di Dewan Sri Mentalon, Alor Setar.


Slot 1: Bersama Exco Kerajaan Negeri


Turut menghadiri himpunan kali ini adalah YB Taulan Rasul & YB Dr. Ismail Salleh, Exco Kerajaan Negeri Kedah. YB Ust Nasir Zakaria , Ahli Parlimen Padang Terap juga hadir diawal program. Saudara Mohd Idris Bin Mohd Yussoff, Presiden GAMIS, Saudara Afwan Afifi, Presiden PERSADA, juga kelihatan hadir semua Mantan Presiden PERSADA bagi tahun-tahun yang lalu.
Slot 2: Bersama Menteri Besar Kedah, YAB Dato' Seri


Program tahunan ini bermula dengan ketibaan para hadirin sekitar pukul 9.00 pagi. Kemudian acara diteruskan dengan ucapan daripada Dr. Ismail dan persembahan nasyid dari kumpulan Zulfan memeriahkan lagi himpunan tersebut. Pada pukul 11.00 pagi, Menteri Besar Kedah tiba di Dewan Sri Mentalon.


Persembahan yang menghiburkan


Dalam ucapannya, beliau menegaskan bahawa generasi muda adalah generasi pelapis untuk membantu kelangsungan kemandirian kerajaan pada masa akan datang. Dalam ucapannya juga, Menteri Besar mengingatkan kerajaan Kedah sekarang dapat memberikan keadilan kepada semua rakyat tanpa berbilang kaum mengikut acuan Islam. Agenda utama yang ditekankan oleh beliau ialah agenda pendidikan, kemiskinan dan pertanian kerana agenda ini merupakan asas dalam mentamadunkan negeri Kedah.

Beliau juga berharap agar Belia dan Mahasiswa dapat belajar bersungguh-sungguh kerana masa inilah peluang terbaik bagi mereka untuk mencari pengetahuan dan pengalaman dalam menghadapi cabaran pada masa akan datang.Himpunan tersebut berakhir pada waktu zohor dengan Jamuan Rakyat yang disediakan secara percuma oleh Kerajaan Negeri...................................................................................................................................

TERIMA KASIH KEPADA SEMUA YANG MENJAYAKAN

PERSADA KEDAH MENGAMBIL KESEMPATAN UNTUK MENGUCAPKAN

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 1431h


baca lagi...

Saturday, August 21, 2010

Majlis Himpunan Aidilfitri Mahasiswa KEDAH


HIMPUNAN AIDILFITRI MAHASISWA KEDAH

Bila akan diadakan pada ?
Tarikh : 12 September 2010 (Ahad)
Tempat : Dewan Seri Mentaloon , Kediaman Rasmi MB Kedah
Masa : 8.30 pagi - 2.30 petang

Siapa patut hadir?
Semua mahasiswa anak Kedah seluruh Malaysia

Ada apa ?
- Ucapan daripada YAB Menteri Besar dan perkongsian perkembangan Negeri.
- Jamuan Raya


p/s: Pohon untuk sebaran. Poster di atas boleh dimuat-turun dengan kaedah 'SAVE AS'...
baca lagi...

Friday, August 20, 2010

Majlis Berbuka Puasa Anak-Anak Kedah di Perantauan Bersama MB Kedahbaca lagi...

Sunday, May 23, 2010

JAHILIYAH MODEN MENDATANG

Bangi, 23 Mei 2010 - Kebejatan gejala sosial kini menjadi virus yang serius sehingga menjadi pendamik yang semakin parah dan meliputi di setiap ruang lingkup masyarakat. Hari ini kita di serang pelbagai penyakit masyarakat yang meledakkan fenomena jahiliyyah moden. Pergaulan bebas di kalangan remaja, seks bebas, budaya hedonisme yang semakin berleluasa, penyalahgunaan kemudahan teknololgi merupakan beberapa faktor yang menyumbang kepada peningkatan kes pembuangan bayi yang kini semakin membimbangkan.
Isu pembuangan dan pembunuhan bayi mengingatkan kita pada zaman sebelum kedatangan Islam iaitu zaman jahiliyyah. Pada zaman jahiliyyah mereka membuang dan membunuh bayi perempuan yang dianggap memalukan keluarga mereka. Di manakah perikemanusiaan jika bayi yang tidak berdosa yang sepatutnya dibelai dengan kasih sayang dibuang begitu saja. Sedangkan haiwan sayangkan anaknya, inikan pula manusia yang perlu bertanggungjawab untuk memelihara zuriatnya sebagai suatu amanah yang suci.

Rasulullah S.A.W bersabda maksudnya:
"Setiap suami adalah pemimpin keluarganya. Ia akan diminta bertanggungjawab dan setiap isteri adalah pemimpin atas penghuni rumah bagi anak dan suaminya dia juga akan diminta untuk bertanggungjawab." (riwayat Al- Bukhari).
Hakikat dan realitinya, pembuangan dan pembunuhan anak pada masa jahiliyyah moden ini bukan hanya bayi perempuan sahaja tetapi bayi lelaki, bukan kerana gusar atau kemiskinan tetapi mereka lakukan itu kerana untuk menutup malu yang menimpa mereka selepas berlaku penzinaan. Lebih menyedihkan lagi anak-anak muda Melayu yang beragama Islam merupakan golongan yang paling ramai terlibat dalam kancah masalah kritikal ini. Sudahlah terlanjur membuat dosa sehingga hamil tanpa ikatan perkahwinan dan seterusnya menambahkan lagi keberatan dosanya dengan membuang dan membunuh bayi yang tidak berdosa, tidak mengenal ibu bapa serta dunia. Mereka dilahirkan bagaikan sampah-sarap yang tiada guna. Zina dan tindakan membuang bayi adalah jenayah yang amat besar dosanya serta berat hukumannya. Insan yang dianianya dan tidak bersalah itu akan menuntut kekejaman tersebut. Ingatlah..!!!


Firman Allah S.W.T didalam surah an-Nisa’ ayat 93:
“Dan sesiapa yang membunuh seorang mukmin dengan sengaja, maka balasannya ialah neraka jahanam, kekal dia didalamnya dan Allah murka kepadanya dan melaknat akannya serta menyediakan baginya azab seksa yang besar”.

Ribuan kes pembuangan bayi hasil hubungan luar nikah yang dilakukan pasangan muda-mudi terlanjur dalam perhubungan mereka. Al-Quran dan sunnah acap kali memperingatkan betapa bernilai hidup setiap makhluk Allah S.W.T. Manusia kini semakin hilang pertimbangan dan tidak lagi menggunakan kewarasan akal dalam tindakan. Mereka sanggup berbuat apa saja asalkan kenikmatan daripada perhubungan haram dapat dirasai secara berulang kali tanpa ikatan yang sah. Padahal nafsu manusia tidak akan penah puas dengan apa yang telah dilakukan.
Statistik Pembuangan Bayi

Statistik baru-baru ini menunjukkan peningkatan yang mendadak saban tahun dan menjadi isu yang sentiasa menjadi perhatian di dada-dada akhbar nasional dan media elektronik. Statistik Ibu Pejabat Polis Bukit Aman mendapati 65 kes buang bayi dicatat pada 2000 dan meningkat kepada 83 kes, tahun lalu. Selangor mencatatkan angka tertinggi iaitu 22 kes (2000) dan 24 kes (2006). Daripada 83 kes berkenaan, 79 membabitkan kes pembuangan bayi yang baru dilahirkan. Manakala empat kes pembuangan janin. Amat malang sekali apabila bayi yang tidak berdosa di temui di mati di dalam tong sampah kemudiannya mati terbakar, di dalam semak dan belukar, di temui di dalam sungai mati di makan binatang . Bayi-bayi juga pernah dilaporkan dibuang di dalam tandas sekolah, di dalam masjid dan institusi pengajian tinggi. Jika dulu masyarakat memandang gadis- gadis yang berpeleseran di jalanan banyak memesongkan norma-norma budaya dan larangan dalam agama.Tapi kini, golongan cerdik pandai yang di sanjung di puncak menara gading juga tidak mampu menggunakan akal yang rasional dan bijak untuk mengawal nafsu lalu terjebak dalam perbuatan terkutuk ini. Inilah barah masyarakat di zaman jahiliyyah moden kini.Menurut Persatuan Peguam Syarie Malaysia, dalam Persidangan Kependudukan Kebangsaan 2007 satu kajian di Lembah Klang mendapati seorang bayi dibuang setiap 10 hari dan yang lebih membimbangkan kejadian ini tidak hanya berlaku di bandar-bandar besar sebaliknya semakin menular di desa dan luar bandar. Ini jelas terbukti apabila sejak akhir-akhir ini kes-kes pembuangan bayi dilaporkan berlaku di luar bandar.Menurut Timbalan Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Noriah Kasnon sebanyak 304 kes buang bayi telah dilaporkan antara tahun 2004 hingga 2007 yang membabitkan 117 bayi lelaki, 96 bayi perempuan manakala bakinya tidak diketahui jantina kerana mayat reput. Menurut Statistik Ibu Pejabat Bukit Aman pula sejumlah 50 kes buang bayi dicatatkan sepanjang Januari hingga September 2008 dengan pasangan melayu mencatat jumlah tertinggi iaitu 36%.

Statistik Anak Luar Nikah
Berdasarkan statistik Jabatan Pendaftaran Negara sekitar tahun 2000 hingga 2008 terdapat 257,000 kanak-kanak yang didaftarkan tidak mempunyai nama bapa dan yang lebih menyedihkan lagi apabila bagi tahun 1999 hingga 2003 sahaja, 44% anak yang tidak mempunyai nama bapa adalah anak orang Islam iaitu 30,978 daripada 70,430 kanak-kanak yang didaftarkan.
Jumlah Peningkatan:
2007 16, 100
2008 16, 541 ( Rakyat Malaysia Sangat Subur )
2009 17, 303
Pelbagai cara telah dilaksanakan untuk mengatasi isu serius ini. Peningkatan menubuhkan bilangan pusat-pusat pemulihan akhlak dan perlindungan wanita bukanlah langkah yang perlu di utamakan untuk menangani masalah ini. Tetapi cara yang perlu di usahakan ialah mengurangkan bilangan penghuni di pusat-pusat tersebut. Sampai bilakah masalah ini akan terus-menerus menjadi barah dalam masyarakat?. Melalui pengurangan pembinaan pusat-pusat ini moga ia akan dapat menandakan penurunan peratusan gejala sosial dalam masyarakat kita pada masa kini dan akan datang.

Beberapa Persoalan Yang Perlu diFikirkan Bersama:
- Adakah sistem pendidikan di Malaysia tidak mampu mendidik generasi remaja pada masa sekarang?
- Perlukan sistem pendidikan di Malaysia perlu diubah?
- Bilakah umat Islam akan merasai kehidupan Islam sebenar dari segi ekonomi, politik, sosial dan Negara Islam?

Mencegah Itu Lebih Baik Daripada Mengubati
Menutup lorong maksiat itu lebih baik daripada merawat penyakit yang timbul akibat daripada gejala maksiat yang berlaku.

Firman Allah dalam Surah Al-Israa’ ayat 32 yang bermaksud: “Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk”.

Kita tidak menginginkan golongan remaja dan belia ini terus hanyut dalam fenomena jahiliyah moden ini. Mereka adalah generasi yang akan menentukan pembangunan negara pada masa hadapan.Pelbagai usaha perlu dipertingkatkan agar institusi keluarga dan masyarakat kembali memperkukuhkan dan menerapkan nilai-nilai agama dan disiplin hidup yang mampu mengawal tingkahlaku remaja kini selari dengan bertambahnya cabaran yang nilai murni dalam komuniti.Pihak yang bertanggungjawab seharusnya mengawal sebarang aktiviti dan kegiatan yang membuka peluang luas yang membawa kepada berlakunya penyakit sosial seperti pergaulan bebas, hiburan tanpa batas dan gaya hidup hedonistik yang menggalakkan penagihan dadah, alkohol dan seks bebas. Penekanan mendidik dan menyeru masyarakat untuk kembali mengamalkan ajaran agama yang menekankan gaya hidup yang murni mesti di tingkatkan dan menjadi asas yang penting untuk menangani masalah serius ini.

Artikel Dari
Mohd Shukri Bin Said
( NYDP 1 PERSADA KEDAH )
baca lagi...

Wednesday, April 28, 2010

KES AMINULRASYID : HUKUMAN SETIMPAL JIKA TERBUKTI BERSALAH


28 April 2010 : Persatuan Mahasiswa Darul Aman(PERSADA Kedah) hari ini menggesa pihak yang terlibat dalam kematian soorang remaja bernama Aminulrasyid dikenakan hukuman yang setimpal jika terbukti bersalah.Hal ini bagi memastikan pihak yang terlibat mendapat pengajaran yang setimpal diatas kecuaian yang belaku dan bagi mengelakkan perkara ini tidak berulang.

Menurut Presidennya saudara Syazwan Bin Ahmad,pihak polis tidak harus menembak remaja terbabit kerana remaja terbabit bukanlah penjenayah atau mengancam keselamatan polis bahkan jika ia penjenayah sekalipun harus mengikut prosedur yang betul.Tindakan polis terus menembak walaupun keretanya sudah bergerak perlahan dan kemudiannya membelasah rakan mangsa merupakan tindakan yang melampau. Baginya pihak yang berkuasa haruslah professional dalam menjalankan tugasan agar kredebiliti mereka sebagai pihak yang menjaga keselamatan dipandang tinggi.Mengulas kenyataan Ketua Polis Negara,Tan Sri Musa Hasan yang tidak mahu masyarakat membuat andaian awal sebelum siasatan lengkap diperolehi,pihaknya merasakan sukar untuk mengelakkan masyarakat membuat andaian awal kerana “sudah terang lagi bersuluh”.
Pihak polis tidak harus menembak remaja terbabit kerana remaja terbabit bukanlah penjenayah atau mengancam keselamatan polis bahkan jika ia penjenayah sekalipun harus mengikut prosedur yang betul.Tindakan polis terus menembak walaupun keretanya sudah bergerak perlahan dan kemudiannya membelasah rakan mangsa merupakan tindakan yang melampau
."


Justeru itu,pihaknya mencadangkan agar siasatan dapat dijalankan dengan telus dan adil serta pihak yang terlibat dikenakan hukuman yang setimpal supaya perkara ini tidak berulang.Hal ini kerana nyawa seorang manusia sangat bernilai dan setiap nyawa yang terkorban harus dipertanggungjawabkan apatahlagi jika nyawa insan yang tidak bersalah.

baca lagi...